Zaterdag 1 september, het roversnest Bonifacio

Homerus laat Odysseus al ongeveer 750 jaar vChr zeggen: “De haven waar we naar binnen voeren was uitstekend, van alle kanten door steile rotsen beschermd…”

Dit meest zuidelijke stadje van Corsica is ook mijn aankomsthaven. Daarom heb ik op het laatste moment besloten een camping te zoeken in de nabijheid van Bonifacio, want daar heeft Odysseus het over.

Op een krijtrots van 80 meter hoog torent het bastion boven de veerboot uit als ik op 31 augustus (gisteren dus) de haven binnen vaar. Alsof ik een fjord in vaar. Zo wild en verraderlijk als de zee is tússen de eilanden, eenmaal in de kilometer lange haven aangekomen is het water rustig; heel bijzonder!

Als je van deze twee foto’s één 3D foto zou maken, zie je pas hoe onwerkelijk deze haven is uitgesneden in de krijtrotsen. Want kijk maar uiterst rechts op de laatste foto: je ziet toch echt het haventje! Terwijl je op de eerste foto de krijtrotsen zich verder ziet uitstrekken…

De geschiedenis van Corsica is ook de geschiedenis van deze stad. Als speelbal van grote mogendheden zoals Italië en Frankrijk, maar ook van zeerovers, werden de muren en torens steeds verstevigd door de laatste overwinnaar. Zeerover en beroofde, overwinnaar en overwonnene, ze waren niet meer uit elkaar te houden.

Dat wil ik dus allemaal eens van dichtbij zien! Dus heb ik vandaag m’n rugzak gepakt en ben ik over het prachtige wandelpad boven de kliffen naar Bonefacio gewandeld. Een stevige zeewind met heftige windvlagen maakten het moeilijk om de video-opnames te maken 😬. Maar de plaatjes spreken voor zich.

Het stadje zelf is met z’n vestingmuren en kleine straatjes nog heel authentiek.

Een parel aan de kust van Corsica!

2 gedachten over “Zaterdag 1 september, het roversnest Bonifacio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *